Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

TRUECRYPT


Το TrueCrypt είναι ένα λογισμικό δημιουργίας και διατήρησης on-the-fly κρυπτογραφημένων δεδομένων. Η on-the-fly κρυπτογράφηση σημαίνει ότι τα δεδομένα κρυπτογραφούνται ή αποκρυπτογραφούνται αμέσως προτού φορτωθούν ή αποθηκευτούν, χωρίς την παρέμβαση του χρήστη. Όλο το σύστημα των αρχείων κρυπτογραφείται (π.χ., ονόματα αρχείων, ονόματα φακέλων, το περιεχόμενο του κάθε αρχείου, μετα-δεδομένα, κλπ). Χρησιμοποιεί πρότυπο ΑΕS που είναι από τα ποιο ασφαλή (περιγράφτηκε σε προηγούμενη ανάρτηση κλικ εδώ).
Τα αρχεία μπορούν να αντιγραφούν από και προς ένα φάκελο TrueCrypt ακριβώς όπως γίνεται η αντιγραφή προς/από οποιοδήποτε κανονικό δίσκο (για παράδειγμα, με ένα απλό drag-and-drop). Τα αρχεία αυτόματα αποκρυπτογραφούνται on the fly (στη RAM) καθώς διαβάζονται ή αντιγράφονται από έναν κρυπτογραφημένο φάκελο TrueCrypt.
Έστω ότι υπάρχει ένα αρχείο “foto.jpg” σε έναν φάκελο TrueCrypt (αυτό σημαίνει ότι το αρχείο είναι κρυπτογραφημένο). Ο χρήστης παρέχει το σωστό κωδικό πρόσβασης και ανοίγει αυτόν το φάκελο. Μόλις ο χρήστης κάνει διπλό κλικ στο εικονίδιο του αρχείου, το λειτουργικό σύστημα εκκινεί την αντίστοιχη εφαρμογή – μια συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων.
Με το TrueCrypt μπορούμε να κρυπτογραφήσουμε ολόκληρο το σκληρό μας δίσκο ή ορισμένα partitions αυτού. Επίσης, χρησιμοποιείται ευρέως για τη κρυπτογράφηση δεδομένων που βρίσκονται σε φορητά μέσα αποθήκευσης όπως τα USB STICKS. Εμείς θα εξετάσουμε τη περίπτωση που θέλουμε να κρυπτογραφούμε τα δεδομένα που βρίσκονται στο φορητό μας USB STICK.

Οδηγοί εγκατάστασης εδώ και σε video.

DOWNLOAD εδω